10x Spaans ontbijt: Wat eten ze in Spanje als ontbijt?

Of je nu voor een stage, een vakantie, of een andere reden in Spanje bent, het is altijd interessant om je te verdiepen in de lokale (eet)gewoontes. Spanjaarden kennen over het algemeen een ander ontbijt dan Nederlanders. Spanjaarden eten graag buiten de deur. Ze bestellen vaak een kop koffie, water en natuurlijk iets om te eten. Opvallend is dat het erg goedkoop is; vaak ben je maar een paar euro’s kwijt. Lees snel verder om te ontdekken wat nou een typisch Spaans ontbijt is!

Spaans ontbijt

1. Pan - Tostada con tomate y aceite de oliva (Geroosterd brood met tomaat en olijfolie)

Het meest standaard en populaire Spaans ontbijt is toch wel pan. Pan betekent brood in het Spaans, en wanneer je dit bestelt krijg je vaak een wit stokbrood. Het is natuurlijk altijd mogelijk om volkoren of meergranen brood te krijgen. Op een “pan” kun je van alles bestellen, het is maar net wat jouw eigen voorkeur heeft. Wat veel Spanjaarden bestellen, is “una tostada con tomate y aceite de oliva”. Dit is geroosterd brood met tomaat en olijfolie. 

2. Churros con chocolate (Churros met choloca)

Churros met chocola is een heerlijk “toetje” dat ze in Spanje eten bij het ontbijt. Vaak worden churros gegeten met koffie, maar het kan natuurlijk ook zonder. Hoe eet je churros? Het is de bedoeling dat je een churro dipt in pure chocolade, en vervolgens opeet. Een aanrader voor de mensen die wel houden van een zoet, Spaans ontbijtje.

3. Tortilla Española (Spaanse omelet)

Bij een typisch Spaans ontbijt hoort een tortilla Española. Het is een combinatie van ei, aardappel, ui, olijfolie en zout. Veel mensen vinden een Spaanse omelet heerlijk, daarnaast is het perfect voor de mensen die graag een klein of licht ontbijt willen nuttigen. 

Houd jij dus van eieren, en wil je graag een Spaans ontbijt proberen, dan is dit een goede keuze. Gebakken eieren kennen ze wel in Spanje, maar het is niet een typisch ontbijtgerecht. Vandaar dat de Spaanse omelet het meeste in de buurt komt.

4. Magdalenas (Spaanse muffins)

Magdalena’s zijn Spaanse muffins. Je kunt ze herkennen aan het laagje suiker bovenop de muffin. Door het gebruik van gist in combinatie met het koude beslag is de muffin zeer luchtig. Ze worden vaak gekozen als extraatje bij een Spaans ontbijt. Magdalena’s zijn overal te verkijgen in Spanje: bij een koffietentje, de bakker, de supermarkt, de bar, noem maar op. Ook bij deze muffins wordt vaak koffie gedronken.

5. Bocadillos (Spaanse baguettes)

De vorige twee ontbijtjes waren vrij licht, dat is de bocadillo zeker niet! Een stevig Spaans ontbijt waar je dus wel een beetje trek voor moet hebben. Een bocadillo kan worden gegeten in combinatie met een heleboel dingen: een bocadillo met ei, kaas, omelet, vegetarisch, vis, ga zo maar door. Je kunt een bocadillo overal halen, niet alleen bij het ontbijt maar ook voor lunch. Drankjes voor bij de bocadillo zijn vaak koffie en/of een sapje. Kies je voor een bocadillo tijdens de lunch, dan drinken Spanjaarden ook wel eens een biertje.

6. Torrijas (Spaanse wentelteefjes)

Torrijas, Spaanse wentelteefjes, het Spaanse verloren brood, het heeft zoveel namen. Dit Spaanse ontbijt is ook in andere delen van Europa en Noord-Amerika populair. Torrijas zijn zoete gebakken sneetjes brood die worden bestrooid met kaneelpoeder. Een Spanjaard die dit wil bestellen zegt dan “torrijas y cafe con leche (koffie met melk), por favor.”

7. Empanadas (Pasteitjes)

Empanadas worden veel gegeten als ontbijt, maar ook als tussendoortje, bij de lunch of als snack. Het zijn kleine deegpakketjes die worden gebakken in de oven. “Empanada” komt van het werkwoord “empanar”, dat betekent “inpakken of inwikkelen met brood.” De vulling van een empanada verschilt, je kunt dus altijd zelf een keuze maken wat je in het deeg wilt hebben. Denk aan vlees, vis, kip en groenten.

8. Tostada con mermelada y mantequilla (Geroosterd brood met jam en boter)

Eerder in deze lijst kwam je geroosterd brood met tomaat en olijfolie tegen, maar deze variant is er zeker eentje om niet te vergeten. De variant is namelijk met jam en boter, een combinatie die de Spanjaarden heerlijk vinden tijdens het ontbijt. Je vindt dit Spaanse ontbijt terug op iedere menukaart. Niet alleen in Spanje, maar ook in veel andere landen.

9. Croissant a la plancha con mermelada y mantequilla (Gegrilde croissant met jam en boter)

Bij dit Spaans ontbijt krijg je ook jam en boter, maar dan op een gegrilde croissant. De croissant doet het dus niet alleen goed in Frankrijk.. De Spaanse geroosterde croissant wordt vaak gegeten met koffie en/of sap.

10. Bizcocho de limón (Spaanse sponscake)

Deze cake is bereid uit meel, suiker, eieren, yoghurt, olijfolie en natuurlijk citroen. Het is een luchtige cake die je vaak ziet bij een Spaans ontbijt en bij de koffie.

Veelgestelde vragen

De meeste Spanjaarden staat op tussen 7 en 9 uur ’s ochtends en ontbijten dan ook. Velen gaan naar de lokale bakkerij (tahona) of een bar, deze gaan vaak open om 07:00.

Het Spaanse woord voor “ontbijt” is “desayuno”.

Dit ligt natuurlijk aan de locatie. Bij een typisch Spaanse bar of een tahona (bakkerij) kost een Spaans ontbijt slechts een paar euro.

Ontdek meer over Valencia

4.8 uit 5 gebaseerd op 12 beoordelingen.

Scroll naar boven
×