Stage in het buitenland - Handige informatie en tips!

Lijkt het je leuk om stage te lopen in het buitenland? Op deze pagina kun je handige informatie vinden over dit onderwerp. Denk aan het vinden van je stageplek, de kosten waar je rekening mee moet houden en een aantal handige tips.

Waarom stage lopen in het buitenland?

Een stage in het buitenland doen is echt een unieke ervaring die je niet mag missen! Stel je voor: je werkt in een compleet andere omgeving, ontmoet mensen van over de hele wereld en krijgt een inkijkje in een nieuwe cultuur. Dat is gewoon iets wat je niet in de boeken leert.

Je ontwikkelt niet alleen je skills op professioneel gebied, maar ook persoonlijk. Door uit je comfortzone te stappen, leer je flexibel en zelfstandig te zijn. Je maakt dingen mee die je voor altijd bij blijven. Bovendien staat het super goed op je CV. Werkgevers vinden het tof dat je durft te reizen en je aan te passen aan nieuwe situaties.

En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet even weg uit het vertrouwde en een avontuur aangaan? Je bouwt internationale contacten op, geniet van andere keukens, ontdekt nieuwe plekken en misschien leer je wel een nieuwe taal. Het is een boost voor je carrière én je levenservaring. Dus als je de kans hebt: doen! Hier nog even de voordelen van een stage in het buitenland op een rijtje:

  1. Internationale werkervaring: Je leert werken in een andere cultuur en omgeving.
  2. Persoonlijke ontwikkeling: Je wordt zelfstandiger, flexibeler en leert omgaan met nieuwe situaties.
  3. Unieke ervaring: Je maakt dingen mee die je in Nederland niet zou ervaren.
  4. Verbetering van taalvaardigheden: Je leert of verbetert een vreemde taal.
  5. Internationaal netwerk: Je bouwt contacten op die later waardevol kunnen zijn voor je carrière.
  6. Competitief CV: Werkgevers zien internationale ervaring vaak als een pluspunt.
  7. Reizen en cultuur ontdekken: Je krijgt de kans om nieuwe landen, culturen en keukens te ontdekken.
  8. Grotere zelfverzekerdheid: Door uitdagingen aan te gaan in een onbekende omgeving, groeit je zelfvertrouwen.

Wat moet je regelen?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je het vliegtuig in stapt. Dit geeft je rust en zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een paar (maar niet alle) dingen die je moet regelen voordat je vertrekt:

  • Stageplek, ondertekend stagecontract en goedkeuring. Dit is natuurlijk belangrijk voor jou, omdat je duidelijk op papier moet hebben staan wat je taken zijn, wat de werktijden zijn, wat er van jou wordt verwacht en van het stagebedrijf. Het stagecontract moet je zelf goed doornemen, bewaren en een kopie inleveren bij jouw stagebegeleider binnen jouw opleiding. Vaak moet jouw stagebegeleider de stage ook goedkeuren, dus vraag hier duidelijk naar. 
  • Huisvesting. Nadat bovenstaande is geregeld, kun je kijken naar een kamer. Kijk goed naar de locatie van je stageplek en de locatie van de kamer die je op het oog hebt. Is dit niet te ver weg? Vaak moet je 4 of 5 dagen per week naar jouw stagebedrijf toe, dus dit is goed om te checken.
  • Verzekering. Het is belangrijk om internationaal verzekerd te zijn wanneer je stage loopt in het buitenland. Controleer bij je eigen zorgverzekeraar wat voor jou van toepassing is. Vaak is het zo dat je bij onbetaalde stage niets hoeft te doen, maar bij betaalde stage wel. Kijk voor meer informatie eens op deze website.
  • Erasmusbeurs. Wanneer je stage gaat lopen in Europa, kun je vaak in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs. Dit is een bedrag van minimaal €200 per maand, lekker meegenomen dus. Kijk hier of je er recht op hebt.
  • Vervoer. Om gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je een ov-kaart aanvragen. De beste optie voor studenten verschilt natuurlijk per stad en per land, het is goed om je hier in te verdiepen wanneer je zeker weet naar welke stad je wilt gaan.

Wat zijn de kosten voor een stage in het buitenland?

Stage in het buitenland betekent niet dat het sowieso heel veel geld gaat kosten. Ja, je moet goed gaan sparen, maar in principe is het voor veel studenten goed te doen. Helemaal nu de basisbeurs terug is.

Wat het uiteindelijk gaat kosten, dat is voor iedereen verschillend. Het ligt vooral aan keuzes die jij zelf maakt. Je kunt kiezen voor een goedkope kamer, vaak zelf koken in plaats van uiteten, weinig drankjes bestellen in de club, ga zo maar door. Toch is het wel fijn om een goede schatting te gaan maken van de verwachte uitgaven. Doe dit ruim voordat je het vliegtuig in stapt, zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Hier zijn de belangrijkste kosten waar je aan moet denken:

  • Vliegtickets: De kosten van je vlucht naar en van het land van je stage. Je kunt je voorstellen dat dit enorm verschilt: een vlucht naar Spanje is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een vlucht naar Bali.
  • Huisvesting: Huur van een kamer of appartement, vaak afhankelijk van de stad en het land.
  • Levensonderhoud: Dagelijkse kosten zoals eten, boodschappen en vervoer.
  • Verzekeringen: Reisverzekering, ziektekostenverzekering en mogelijk een extra stageverzekering.
  • Visa en werkvergunning: In sommige landen heb je een visum nodig dat kosten met zich meebrengt.
  • Vaccinaties: Afhankelijk van je bestemming kan het zijn dat je vaccinaties moet krijgen.
  • Reiskosten ter plekke: Kosten voor openbaar vervoer of vervoer binnen het land waar je stage loopt.
  • Uitstapjes en vrije tijd: Geld voor trips, uitjes of activiteiten tijdens je vrije tijd.
  • Inrichting en aankopen: Eventuele spullen die je nodig hebt voor je verblijf, zoals keukenbenodigdheden of meubels.

Natuurlijk zijn er ook een aantal inkomsten waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen geldt dat je bij een stage in Europa meer inkomsten hebt vergeleken met een stage buiten Europa, omdat je binnen Europa recht hebt op een Erasmusbeurs. Jouw mogelijke inkomsten voor een buitenlandse stage zijn:

  • Stagevergoeding: Sommige bedrijven bieden een maandelijkse vergoeding aan, maar dit hangt af van het land en de organisatie. In veel landen is het echter niet vanzelfsprekend dat je betaald krijgt.
  • Beurzen en subsidies: Er zijn verschillende beurzen en subsidies beschikbaar voor studenten die een stage in het buitenland doen, zoals het Erasmus+ programma binnen Europa of andere internationale studiebeurzen.
  • Studiefinanciering: Als je in Nederland studeert, kun je vaak je studiefinanciering (inclusief OV-vergoeding) behouden tijdens je stage in het buitenland, afhankelijk van de afspraken met je onderwijsinstelling.
  • Ondersteuning van familie: Het kan zijn dat je familie je financieel ondersteunt tijdens je stage, vooral als je kosten hoger zijn dan je inkomsten.

Het kan zo zijn dat je schrikt na de eerste maand stage lopen in het buitenland. Je wilt natuurlijk alles meemaken en ervaren, en het kan daardoor zo zijn dat je na de eerste maand ver boven je maandbudget uit komt. Houd er altijd rekening mee dat je misschien meer uitgeeft dan verwacht. Maak je eigen overzicht met verwachte kosten, en stap het vliegtuig in met een beetje meer.

Hoe vind ik een geschikte stage?

Er zijn veel manieren om een geschikte stage te vinden. Hieronder vind je de meest gebruikte:

  • Onze vacatures. Wij hebben een vacature-pagina met een aantal interessante stages. Misschien staat hier wat leuks tussen voor jou! Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op, we hebben namelijk lang niet alle vacatures op deze pagina geplaatst. De kans is groot dat we een geschikte stage voor je kunnen vinden.
  • Netwerken. Maak gebruik van je eigen netwerk. Misschien ken je iemand die al stage in het buitenland heeft gelopen? Misschien kan een leraar binnen jouw opleiding je verder helpen? Ook is LinkedIn een geschikt platform voor het vinden van een stageplek. Maak een mooi profiel voor jezelf (als je dit nog niet gedaan hebt) en plaats een bericht met de mededeling dat jij op zoek bent naar een stage in het buitenland. Via LinkedIn kan het heel snel gaan en kom je snel in contact met mensen die je graag verder helpen.
  • WhatsApp groepsapps. Er zijn meerdere WhatsApp groepsapps die we onze studenten 100% aanraden. In deze groepsapps zitten vaak veel Nederlanders die stage (willen) lopen of wonen en werken in de stad waar jij stage wilt lopen. Je kunt hier jezelf kort voorstellen en benoemen dat je op zoek bent naar een stageplek. Voor Valencia is dat deze groep.

Handige tips

  • Begin op tijd met alles regelen. Dit is de belangrijkste tip die we jou kunnen meegeven. Het op tijd regelen van je stageplek, de huisvesting, je verzekering, Erasmusbeurs en ov-vergoeding, om er maar even een paar te noemen. Alles last-minute regelen kan wel, maar zorg misschien voor wat stress. Hoe eerder je begint, hoe meer leuke stageplekken en geschikte kamers er beschikbaar zijn. Ook moeten sommige zaken minimaal 2 maanden voor vertrek geregeld worden, zoals ov-vergoeding.
  • Leer de lokale taal. Vaak kun je gewoon Engels spreken bij jouw stagebedrijf, maar over het algemeen is het verstandig om je te verdiepen in de lokale taal. Door een aantal basiswoordjes te leren, kun je jezelf redden in een stad. Dit is ook een aanrader wanneer je last hebt van heimwee.
  • Controleer je stagebedrijf. Om er zeker van te zijn dat je een leuk, geschikt stagebedrijf hebt gevonden, is het goed om deze te controleren. Allereerst kan het altijd fijn zijn om even te videobellen met jouw contactpersoon binnen het bedrijf. Zo krijg je een beter beeld bij het bedrijf en de werkzaamheden. Daarnaast kun je even de bedrijfsnaam Googelen en kijken wat je tegenkomt. Misschien wel enorm slechte reviews of iets anders wat je niet aan staat. Ook kun je het stagebedrijf vragen om referenties, stagiaires die hier al stage hebben gelopen. Als laatste is het goed om te kijken naar de locatie van het stagebedrijf. Is dit goed bereikbaar en niet te ver weg van jouw accommodatie?

Veelgestelde vragen

Nee, dit is zeker niet raar! Sterker nog, de meeste mensen kiezen ervoor om alleen te gaan. In je eentje stap je nog een stukje verder uit je comfortzone. Je gaat ongetwijfeld veel nieuwe mensen leren kennen, en je zult zien dat iedereen in dezelfde situatie zit als jij. Iedereen kiest voor een stage in het buitenland voor gezelligheid en het leren kennen van nieuwe mensen.

Het is lastig om aan te geven welke documenten je nodig hebt, aangezien dit enorm verschil per bestemming. Zodra je weet waar je stage wilt lopen, kunnen we je verder helpen met de volgende stappen.

Vaak heb je recht op een Erasmusbeurs wanneer je stage loopt in Europa. Om dit te regelen, is het belangrijk om contact op te nemen met jouw hogeschool of universiteit. Dit kan je doen via jouw stagebegeleider of het International Office (indien aanwezig).

Een beetje basiskennis van de lokale taal is wel prettig om te hebben, zo kun je jezelf redden en communiceren met de locals.

Dit verschilt heel erg per bedrijf en per land. Vraag dit na bij jouw stagebedrijf!

Het is niet vanzelfsprekend dat je een stagevergoeding krijgt. In sommige gevallen krijg je dit wel. De hoogte van deze stagevergoeding verschilt dan per bedrijf. Vaak zal het bedrag tussen de €200 en €500 per maand liggen.

Dit hangt van veel factoren af, denk aan je eigen wensen, de eisen van jouw opleiding, het aanbod van stages, enzovoort. Vaak duurt het ongeveer 4 tot 6 weken, echter lukt het soms veel sneller. Op deze vraag kunnen we dus niet zomaar antwoord geven. Het is belangrijk om zo snel mogelijk jouw stage te gaan regelen, zo kom je aan het einde niet voor verrassingen te staan. Minimaal 3 maanden voor de gewenste startdatum contact opnemen is aanbevolen, maar het kan ook later.

In alle branches/vakgebieden kunnen wij een stage plek voor je vinden, echter is de ene branche een stukje gemakkelijker dan de andere. Vooral in de marketing, sales, toerisme en communicatie zijn veel stageplekken beschikbaar omdat medewerkers binnen deze bedrijven vaak goed Engels spreken en enthousiast zijn over Nederlandse studenten. Buiten deze branches is het vaak gewenst dat je een klein beetje de lokale taal spreekt, maar dit is niet altijd het geval. We hebben in iedere branche contacten waar je met Engels ook prima kunt beginnen.

Wij helpen jou bij het vinden van de perfecte stage in het buitenland en geven je handige tips om je goed voor te bereiden. Daarnaast ondersteunen we jou voor en tijdens de stage. Je betaalt pas de bemiddelingskosten van €299,- wanneer je zelf de stage hebt goedgekeurd. Je zit verder nergens aan vast. Kijk voor meer informatie op de pagina Werkwijze en prijs

Een Europees paspoort of identiteitskaart is voldoende om stage te lopen in Europa. Een visum is in dat geval niet nodig wanneer je Nederlands bent of uit een ander Europees land komt. Wanneer je buiten Europa stage wilt lopen, is een visum vaak wel nodig.

Dit verschilt per bestemming. Het is goed om de website van GGD te checken.

Ja, dit kan zeker. Wanneer je contact met ons opneemt, vragen we je om een inschrijfformulier in te vullen. Op basis daarvan gaan we op zoek naar een bedrijf dat aan jouw eisen en wensen voldoet. Je kunt vervolgens ons voorstel gewoon afwijzen, we gaan dan op zoek naar een ander bedrijf.

Ja, dat kan! Wanneer je contact met ons opneemt is het belangrijk om aan te geven dat het om een afstudeerstage gaat, we gaan vervolgens op zoek naar een bedrijf waar je aan de slag kunt.

Je kunt altijd contact met ons opnemen wanneer je nog vragen hebt, we helpen je graag!

4.8 uit 5 gebaseerd op 12 beoordelingen.

Scroll naar boven
×