10 Tips tegen heimwee: Deze tips kunnen je helpen!
Heimwee kan een vervelend gevoel geven, vooral wanneer je ver weg bent van huis in een onbekende omgeving. Hoewel het een normale reactie is op een nieuwe situatie, kan het je tijd in het buitenland flink beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om heimwee te verlichten. Veel studenten zijn je voor gegaan en hebben in hun eentje een vliegticket geboekt naar Valencia. Iedere stageperiode zijn er studenten met heimwee, en we weten als geen ander hoe je hiermee kunt omgaan. In het kort: geef jezelf de tijd, ga geen beslissingen nemen in de eerste 2 weken. Ga leuke dingen doen en je zult zien dat de heimwee een stuk minder wordt. Dat gezegd hebbende, lees snel verder voor onze 10 tips tegen heimwee!
1. Bereid je goed voor
Voordat je vertrekt, is het slim om je mentaal voor te bereiden op je verblijf in het buitenland. Verdiep je in de cultuur, de gewoontes en de taal van je bestemming. Dit helpt niet alleen om een mogelijke “culture shock” te verminderen, maar ook om een gevoel van enthousiasme op te wekken. Maak bijvoorbeeld een lijst van dingen die je graag wilt zien of doen. Dit geeft je iets om naar uit te kijken en voorkomt dat je te veel aan thuis denkt.
Bovendien kan het helpen om vertrouwde spullen mee te nemen, zoals foto’s, kleine souvenirs of je favoriete boek. Dit kan een gevoel van verbondenheid met thuis geven, zelfs als je ver weg bent.
2. Blijf in contact, maar niet te vaak
Het is natuurlijk verleidelijk om dagelijks met het thuisfront te bellen of te appen, maar het is belangrijk om hierin een balans te vinden. Te veel contact kan heimwee namelijk juist versterken, omdat het je eraan herinnert wat je mist. Probeer vaste momenten te plannen om met je familie en vrienden te praten, maar beperk dit tot bijvoorbeeld eens in de paar dagen. Gebruik je tijd in het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen en maak hier je focus van.
Social media kan soms ook een trigger zijn voor heimwee. Het constant zien van updates van vrienden en familie thuis kan je het gevoel geven dat je iets mist. Een pauze van social media kan daarom helpen om je beter te focussen op je nieuwe omgeving.
3. Praat over je gevoelens
Heimwee erkennen is een van de eerste stappen naar “herstel”. Probeer het niet te ontkennen, als je je gevoelens negeert, kunnen ze alleen maar erger worden. Praat erover met vrienden, huisgenoten of collega’s. Vooral anderen die ook in het buitenland zijn, kunnen begrijpen hoe je je voelt. Zij kunnen je dan ook helpen door hierover te praten.
Het bijhouden van een dagboek kan ook helpen om je gedachten en gevoelens te verwerken. Door je emoties op papier te zetten, kun je ze beter begrijpen en relativeren.
4. Zorg voor voldoende afleiding
Een van de beste manieren om heimwee tegen te gaan is door je te focussen op leuke activiteiten. Verken de stad, ga naar lokale markten, maak nieuwe vrienden en leer meer over de cultuur van je nieuwe omgeving. Door actief bezig te blijven, heb je minder tijd om je eenzaam of verdrietig te voelen.
Je kunt ook gewoontes en routines uit Nederland overnemen, zoals een hobby. Dit geeft een gevoel van vertrouwdheid, zelfs in een nieuwe omgeving.
5. Blijf fysiek actief
Beweging heeft bewezen voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Regelmatig sporten helpt stress en angst te verminderen en zorgt voor een betere gemoedstoestand. Zoek een sport of activiteit die je leuk vindt, of het nu wandelen, joggen, dansen of een teamsport is. Door deel te nemen aan een lokale sportclub kun je ook nieuwe mensen ontmoeten.
6. Leer de lokale taal
Een van de grootste barrières voor veel mensen in het buitenland is de taal. Het gevoel niet goed te kunnen communiceren kan je het gevoel geven geïsoleerd te zijn. Daarom is het belangrijk om, zo snel mogelijk, de basis van de lokale taal onder de knie te krijgen. Zelfs eenvoudige zinnen kunnen een wereld van verschil maken in je zelfvertrouwen en de mate waarin je je thuis voelt.
Door de taal te leren, kun je gemakkelijker contact maken met de lokale bevolking en word je sneller onderdeel van de cultuur. Dit helpt om een gevoel van verbondenheid te creëren met je nieuwe omgeving.
7. Wees geduldig met jezelf
Heimwee is geen teken van zwakte. Het is een natuurlijk gevoel dat iedereen kan ervaren wanneer ze in een nieuwe omgeving terechtkomen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leven. Het aanpassen aan een andere cultuur, andere mensen en een ander ritme kost tijd, en dat is helemaal oké. Forceer jezelf niet om meteen alles onder controle te hebben. Wees ook niet te streng voor jezelf als je dagen hebt waarop het moeilijker gaat. Deze zullen voorbijgaan en uiteindelijk zal het makkelijker worden, beloofd!
8. Zoek sociale interactie
Nieuwe mensen leren kennen kan eng lijken, vooral als je je in een onbekende omgeving bevindt. Toch is het belangrijk om contact te maken met anderen om heimwee te verlichten. Zoek medestudenten of collega’s op die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, of ga naar lokale evenementen en bijeenkomsten. Door sociale interactie kun je je minder geïsoleerd voelen en ontwikkel je een netwerk van mensen waarop je kunt terugvallen. Probeer ook eens uit je comfortzone te stappen door bijvoorbeeld een nieuwe hobby of cursus te volgen. Dit is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets nieuws te leren.
9. Blijf positief
Je mindset kan een enorme invloed hebben op hoe je je voelt. Probeer daarom je focus te verleggen naar de positieve kanten van je ervaring. Het is normaal om momenten van heimwee te hebben, maar herinner jezelf eraan dat deze gevoelens voorbijgaan en dat je uiteindelijk zult wennen aan je nieuwe leven. Het kan helpen om elke dag stil te staan bij iets dat goed ging of dat je blij maakte, hoe klein het ook lijkt. Door positief te blijven, vergroot je de kans dat je sneller integreert en je je gelukkiger voelt in je nieuwe omgeving.
10. Maak van je nieuwe plek een thuis
Een manier om heimwee te verminderen is door van je nieuwe plek een thuis te maken. Versier je kamer met persoonlijke spullen, foto’s van vrienden en familie, of spullen die je aan thuis herinneren. Dit kan je omgeving persoonlijker en comfortabeler maken. Ook het creëren van een dagelijkse routine kan je helpen om je meer op je gemak te voelen. Hoe meer je je nieuwe plek eigen maakt, hoe sneller je je er thuis zult voelen.
Ontdek meer over Valencia
4.8 uit 5 gebaseerd op 12 beoordelingen.